കൊഞ്ച് മസാല
ചേരുവകള്
കൊഞ്ച് - 250 ഗ്രാംസവാള - 3 എണ്ണംതക്കാളി - 2 എണ്ണംവെളുത്തുള്ളി,ഇഞ്ചി പേസ്റ്റ്പച്ചമുളക്മല്ലിപ്പൊടിമുളക്പൊടിമഞ്ഞള്പ്പൊടിവെളിച്ചെണ്ണഉപ്പ്
തയ്യാറാക്കുന്ന വിധം
അടുപ്പില് പാത്രം വെച്ച് ചൂടാകുമ്പോള് രണ്ട് ടേബിള്സ്പൂണ് വെളിച്ചെണ്ണ ഒഴിക്കുക. ചൂടാകുമ്പോള് രണ്ട് ടീസ്പൂണ് വെളുത്തുള്ളി - ഇഞ്ചി പേസ്റ്റ് ചേര്ത്ത്...
You are here: » Home » All posts
Sambharam / Spiced Buttermilk

Sambharam / Majjige / Mor / Spiced Buttermilk
Buttermilk/Sambaram is a traditional drink of kerala, its a very good solution for midday's thirst, and very simple to make. Buttermilk is known for its hydrating and refreshing properties. In Kerala, traditional Nair families used to give mildly spiced buttermilk...
Manga Chammanthi / Mango Chutney
Manga Chammanthi / Mango Chutney
Ingredients:
Green mango pieces - 1 cup (peeled, sliced)Green chillies - 5 nos Small onion - 2 nosGinger - 1/2 inchCoconut - 1 cup (shredded)Salt - to taste
Method:
Grind all the ingredients together in a mixie jar. If the mangoes are not sour enough add 1 tsp of lemon juice while grinding or...
Kerala Special FISH CURRY
Kerala Special FISH CURRY
Ingredients
1. Fish – 1/2 kg, cleaned and cut into steak pieces(I used pompano (vatta))2. Onion – 1 medium-small, chopped Ginger – 1 inch, thinly sliced Garlic – 2 – 3 large clovesGreen chilies – 3 – 4, slitCurry leaves – 1 sprig3. Tomato - 2 small or 1 large4. Turmeric powder – 1/4 tspChilly powder...
Chicken Walnut Roast
Chicken Walnut Roast
Ingredients
• Walnuts, blanched ,peeled and powdered 1/2 cup• Boneless chicken,1/2 inch pieces 400 grams• Ginger paste 1 tablespoon• Garlic paste 1 tablespoon• Salt to taste• Cumin powder 1 teaspoon• Yogurt 1/4 cup• Oil 1 tablespoon• Onion ,grated 1 medium• Tomato,pureed 1 large• Green chillies,chopped...
Pineapple Pickle
Pineapple Pickle (പൈനാപ്പിള് അച്ചാര് )
Ingredients
Pineapple chopped- 2 cupsGarlic- 6-8 clovesGreen Chilly- 3-4(optional)Curry leaves a fewMustard- 1/2 tspChilly powder- 2 tsp(adjust according to your taste)Fenugreek powder- 1/2 tspAsofetida-1/3 tspSalt as neededSugar- 3 tspVinegar- 2 tsp
Method
Cut pineapple into small...
Ada Pradhaman

Ada Pradhaman
Ingredients
Quantity
Ada
50g
Jaggery
150g
Coconut milk
250ml
Sultanas
25g
Cashew nuts
25g
Ghee
50ml
Cardamom powder
05g
Coconut
10g
Method of preparation:
1. Parboil the ada and drain the water thoroughly.2. Make syrup with...
മഷ്റൂം ബിരിയാണി

മഷ്റൂം ബിരിയാണി
ചേരുവകള്
കൂണ്-അരക്കിലോബിരിയാണി അരി-രണ്ടു കപ്പ്സവാള-5ഇഞ്ചി, വെളുത്തുള്ളി പേസ്റ്റ്-ഒന്നര ടേബിള് സ്പൂണ്മഞ്ഞള്പ്പൊടി-അര ടീസ്പൂണ്മുളകുപൊടി-1 ടീസ്പൂണ്പെരുജീരകപ്പൊടി-1 ടീ സ്പൂണ്ഗരം മസാല-1 ടീ സ്പൂണ്മല്ലിയിലഉപ്പ്നെയ്യ്ഉണക്കമുന്തിരികശുവണ്ടിപ്പരിപ്പ്
പാകം ചെയ്യുന്ന വിധം
അരി കഴുകി പാകത്തിന് വെള്ളം...
മീന്മുട്ട ഉലര്ത്തിയത്

മീന്മുട്ട ഉലര്ത്തിയത്
കുട്ടികള്ക്കും മുതിര്ന്നവര്ക്കും ഒരു പോലെ ഇഷ്ടപ്പെടുന്ന ഒരു തനിനാടന് വിഭവമാണ് മീന്മുട്ട ഉലര്ത്തിയത്. ശരിയായ രീതിയില് മീന് മുട്ട ഉലര്ത്തിയാല് തീന്മേശയില് അവനൊരു താരമായിരിക്കും. ഒപ്പം നിങ്ങളും.
തയ്യാറാക്കുന്ന വിധം : ചീനച്ചട്ടിയില് ഒരു ടേബിള് സ്പൂണ് എണ്ണ...
Thattukada Beef Curry
Thattukada Beef Curry
Ingredients
Beef – 1/2 kg, cut into small pieces
For Masala
Ginger – 1 tbsp
Garlic – 10 cloves
Pepper – 1/2 tsp
Chili powder – 1/2 tbsp
Coriander powder – 1 tbsp
Turmeric powder – 1/4 tsp
Fennel (perumjeerakam) -1/2 tsp
Cardamom – 2
Star anise (thakolam) – 1
Cinnamon – 1 small piece
Cloves – 2
Onion...
Andhra Mutton Curry
Andhra Mutton CurryIngredients• Mutton,1/2 cm cubes 500 gram• Salt to taste• Turmeric powder 1/4 teaspoon• Poppy seeds (khuskhus/posto) 1 teaspoon• Fennel seeds (saunf) 1/2 teaspoon• Peppercorns 4• Coriander seeds 1 teaspoon• Cumin seeds 1 teaspoon• Cinnamon 1 inch peice• Clove 2• Green cardamom 2• Olive oil 4 tablespoon• Curry...
Naadan Mutta Kizhangu Curry
Naadan Mutta Kizhangu Curry ( Egg Potato curry)
Ingredients
Hard boiled eggs – 5Potato – 1 small-medium, cooked & cut into cubesOnion – 1 big, finely slicedGreen chilli – 4 -5, slit lengthwiseGinger & garlic paste – 1 1/2 tsp, eachCoriander powder – 1 1/2 – 2 tspTurmeric powder – 1/4 tspFennel powder (perumjeerakam...
Pepper Egg Masala

Pepper Egg Masala
An egg dish that tastes well with steamed rice. Easy to make, this spicy dish is a personal favorite egg recipe of many foodies.
Ingredients
Oil - 1 tbspnGarlic coves (crushed) - 2Onion (thinly chopped) - 1Green chillies (slit length wise) - 3Tomato (chopped) - 1Soya sauce - tspnPepper Powder -...
Pepper Chicken
Pepper Chicken
Ingredients:
Chicken - 1k.g/2.2lbGarlic cloves - 10-15Onions, chopped - 1/2 (medium sized)Green Chili - 4Curry leaves - 25 individual leavesSoya Sauce - 1 1/2 tablespoon (for dark Soya Sauce) or 2 tablespoon (for light colored Soya Sauce)Pepper Powder - 1 or 1 1/2 tablespoonLime or Lemon juice - 1 teaspoonGhee...
Palak Uzhunnu Vada

Palak Uzhunnu Vada
Ingredients
1/2 cup - Urad dhal - soaked for an hour and grind as a flour without adding water.1 cup chopped palak leaves1/2 cup chopped onionsa sprig curry leavesfew chopped coriander leaves1 tsp salt2 tsp ground spices - (6 pepper corns,1 green chilly,1/2 tsp cumin seeds)1/2 cup refined oil for shallow...
Sukhiyan

Sukhiyan
Ingredients
Cherupayar(Moong Dal) – 1/2 kgJaggery – 1/4 kg
Coconut – 2 cups
Plain Flour – 1 1/2 cup
Gram Flour – 1 1/2 cup
Cardamom – 5 crushed
Water
Method:
Cook cherupayar in 3 cups water & drain the water completely. Make sure that it is not overcooked. Melt Jaggery by adding 1/4 cup water. When it melts...
Vendakka Curry

Vendakka Curry
Ingredients
Okra (Vendakka) – 150-200 gms, sliced 1″ lengthwiseCoriander powder – 1 1/2 tsp
Chilli powder – 1 tspTurmeric powder – 1/4 tspPepper powder – 1/4 – 1/2 tspAniseed (perumjeerakam) powder – 1/2 tspCinnamon – a small pieceCardamom pods – 2Cloves – 2Onion – 1 medium, finely slicedGinger – 1 tsp,...
Oats Besan Payasam
Oats Besan (Chick Pea) Payasam
Ingredients
Milk - 3 cupsoats - 1/4 cupBesan/ chickpea flour - 1/4 cupSugar - 1 cupGhee - 3 tbspCashews for garnishing
Method
Heat ghee in a kadai and roast the cashews. Take out the cashew and fry the besan in the same ghee.In the other side boil two cups of mild and add oats to the milk.when the...
Vegetable Kurma

Vegetable Kurma
INGREDIENTS
Onion - 1Tomato - 1
Ginger garlic paste - 1 tsp
peas -1/2 cup
Boiled potato - big 1
Beans - 10 to 12
carrot - 1
Cauliflower - 10 florets
red chili powder - 1tsp
salt to taste
oil, cumin seeds for tempering
Coriander leaves for garnishing
TO GRIND
Coconut - 1/4 cup
green chili - 1
saunf (Fennel)...
Chicken Dum Biriyani
Chicken Dum Biriyani ½ kg Chicken450 gm Basmati Rice (washed & drained) 3 Green Cardamoms (Elaichi) ½ tsp Mace (Javitri)(ground) ¼ tsp Nutmeg (Jaifal)(grated) 3 Cloves (Lavang) 1 Cinnamon Stick (Dalchini) 2 Whole Star Anise 2 tsp Garam Masala Powder 2 cups thick Curd (Yogurt) 4...
Pickled Beetroot
PICKLED BEETROOT (ബീറ്റ് റൂട്ട് അച്ചാര് )
Ingredients:-
1 bunch beetroot, cooked (eg wash, place unpeeled in large saucepan, cover with water, bring to boil, simmer about an hour until tender)Separately, simmer together for 5 mins:2cm ginger, peeled and crushed600ml vinegar, 200g sugar,2 tsp salt1 tsp black peppercorns1 tsp...
ഇതിനായി സബ്സ്ക്രൈബ് ചെയ്ത:
പോസ്റ്റുകള് (Atom)