You are here: » Home » All posts
Sesame Chicken and Vegetables
Sesame Chicken and Vegetables
The chicken for this stir-fry is marinated in a marinade that contains garlic, ginger, and sesame seeds. The ginger offers a spicy flavor, while the sesame seeds add a somewhat sweet and nutty flavor. Carrots, jicama, fresh pea pods, and the chicken are stir-fried; and then some of the marinade is added, and all the ingredients are cooked together. This chicken and vegetable stir-fry is served over rice for an Asian-style main dish.
Ingredients
12 ounces skinless, boneless chicken breasts
2 tablespoons soy sauce
2 tablespoons chicken broth
2 tablespoons chopped green onion
1 tablespoon snipped parsley
1 tablespoon rice vinegar
1-1/2 teaspoons sesame seed
1 clove garlic, minced
1-1/2 teaspoons grated fresh ginger
1 tablespoon sesame oil
1-1/2 cups thinly bias-sliced carrots
1 cup jicama, cut into thin, bite-sized strips
6 ounces fresh medium pea pods, strings removed or one 6-ounce package frozen pea pods
Hot cooked brown rice
Directions
Cut chicken into bite-sized strips. For marinade, in a shallow nonmetallic dish combine soy sauce, chicken broth, green onion, parsley, rice vinegar, sesame seed, garlic, and ginger.
Add chicken to marinade, stirring to coat. Cover and chill for 1 hour.
Add 1 tablespoon sesame oil to wok or 12-inch skillet. Preheat over medium-high heat (add more oil if necessary during cooking). Stir-fry carrots in hot oil for 1 minute. Add jicama and fresh pea pods (if using); stir-fry about 2 to 3 minutes more or until crisp-tender.
Remove vegetables from wok. Drain chicken, reserving marinade. Add chicken to wok; stir-fry for 2 to 3 minutes or until no longer pink. Push chicken from center of wok.
Add reserved marinade to center of wok. Cook and stir until bubbly. Return cooked vegetables to wok. Add frozen pea pods (if using). Stir to coat. Cook and stir about 1 minute more or until heated through.
Serve immediately over hot cooked brown rice, spooning sauce over top.
Makes 4 servings.
Besan Ladoo
Besan Ladoo
Ingredients
2 cups gram flour (besan)
11/2 cup sugar (grinded)
1 cup ghee
1 tsp each almonds, pistachios, cashew nuts (chopped)
Method
In a kadhai mix gram flour and ghee over a low heat.
Keep constantly stirring to avoid lumps.
When it releases an appetizing smell, it is ready.
Remove from the heat and allow it to cool.
Add sugar and nuts to the gram flour and mix thoroughly.
Now form ping-pong size balls of the mixture.
Besan Laddoo are ready to be served.
Caribbean Seafood Stew
Caribbean Seafood Stew
Seafood is one of the most common cuisine types in the Caribbean islands, and each island often has its own specialty. In this stew recipe, shrimp and fish fillets are cooked in a spicy coconut sauce made from finely chopped jalapeno pepper and minced garlic. Serve this stew over rice, another Caribbean mainstay, for a unique and complete meal.
Ingredients
2 tablespoons olive oil
1 tablespoon lime juice
1/4 teaspoon salt
1/8 teaspoon pepper
1 pound skinless orange roughy or red snapper fillets, cut into 1-inch cubes
1 cup chopped onion
1 cup chopped green sweet pepper
6 cloves garlic, minced (1 tablespoon)
1 jalapeno pepper, seeded and finely chopped
1 14-1/2-ounce can diced tomatoes
1/2 cup unsweetened coconut milk
8 ounces peeled and deveined uncooked medium shrimp
1/2 cup snipped cilantro
2 cups hot cooked rice
2 tablespoons snipped fresh cilantro
Bottled hot pepper sauce (optional)
Directions
In a medium bowl stir together 1 tablespoon of the olive oil, lime juice, salt, and pepper. Add fish cubes; toss to coat. Set aside.
In a 3-quart saucepan heat remaining oil over medium-high heat. Add the onion, sweet pepper, garlic, and jalapeno. Cook and stir 4 minutes until onion is tender but not brown. Stir in undrained tomatoes and coconut milk. Bring to boiling; reduce heat. Simmer, uncovered, 10 minutes, stirring occasionally.
Stir in shrimp, fish mixture, and 1/2 cup cilantro. Return to boiling; reduce heat. Simmer, uncovered, for 5 minutes or until fish just flakes easily with a fork and shrimp turn opaque, stirring occasionally.
Serve over hot cooked rice. Sprinkle with remaining cilantro. Pass hot pepper sauce, if desired.
Makes 4 to 6 servings.
Roopesh Nair
കോഴിക്കോടന് കോഴി ബിരിയാണി
കോഴിക്കോടന് കോഴി ബിരിയാണി
ചേരുവകള്
1. ബിരിയാണി അരി : ഒരു കി.ഗ്രാം2. കോഴി: ഒന്നര കി.ഗ്രാം
3. സവാള: അര കി.ഗ്രാം
4. തക്കാളി: കാല് കി.ഗ്രാം
5. മുളകുപൊടി: രണ്ടു ടീസ്പൂണ്
6. മല്ലിപ്പൊടി: രണ്ടു ടേബിള്സ്പൂണ്
7. മഞ്ഞള്പ്പൊടി: അര ടീസ്പൂണ്
8. മല്ലിയില, പൊതിനയില: കാല് കപ്പ്
9. തൈര്: അര കപ്പ്
10. നെയ്യ്: അര കപ്പ്
11. ഉപ്പ്: :ആവശ്യത്തിന്
12. ഇഞ്ചി വലിയ കഷണം
13. പച്ചമുളക്: എട്ടെണ്ണം
14. വെളുത്തുള്ളി: രണ്ടുകുടം
15. മല്ലിയില, പുതിന അരച്ചത്്: രണ്ടു ടേബിള്സ്പൂണ് വീതം
16. കുരുമുളകുപൊടി: ഒന്നര ടീസ്പൂണ്
17. ഗരംമസാലപ്പൊടി: ഒന്നര ടേബിള്സ്പൂണ്
18. പെരുംജീരകം: ഒന്നര ടീസ്പൂണ്
19. ജീരകം: അര ടീസ്പൂണ്
20. കസ്്കസ് : കാല് കപ്പ്
21. നാരങ്ങാനീര്: ഒരെണ്ണത്തിന്റെ
22. അണ്ടിപ്പരിപ്പ്, മുന്തിരി: ആവശ്യത്തിന്
തയ്യാറാക്കുന്ന വിധം
അരി പകുതി വേവില് ഉപ്പിട്ടു വേവിച്ച് ഊറ്റിയെടുക്കുക. അഞ്ചാമത്തെ ചേരുവകള് അരച്ചു നാരങ്ങാനീരും ചേര്ത്തു പത്തുമിനിട്ട് വയ്ക്കുക. മൂന്നാമത്തെ ചേരുവകള് മുറിച്ചെടുക്കുക. ബാക്കിയുള്ള എല്ലാ മസാലകളും ഇറച്ചിയില് ചേര്ത്തു നന്നായി തിരുമ്മിപ്പിടിപ്പിക്കുക. ഇതിലേക്ക് അല്പം നെയ്യും ചേര്ത്ത് അടുപ്പില്വച്ചു വേവിക്കുക. ഇറച്ചി മുക്കാല് വേവാകുമ്പോള് പകുതി വേവിച്ച ചോറ് ഇതിന്റെ മുകളില് നിരത്തുക. ഒമ്പതാമത്തെ ചേരുവകള് നെയ്യില് വറുത്തുകോരുക. അതു ചോറിനു മുകളില് നിരത്തുക. ആവശ്യമെങ്കില് പനിനീരില് അല്പം മഞ്ഞക്കളര് കലക്കി മേലെ തൂവുക. പാത്രം അടച്ചുവയ്ക്കുക. മുകളിലും താഴെയും കനലിട്ട് ദം ചെയ്യുക. ശേഷം ഉപയോഗിക്കാം.
(Mangalam)
Egg Noodles
Egg Noodles
Ingredients
Ramen Noodles or any kind of Noodles -1 packet
Onion - 1/2 chopped
Tomato - 1/2 chopped
Carrot - 1/2 julienned
Beans - 3-4 julienned
Cabbage shredded- cup
Green peas - 3 spoons
Bell pepper - 1/4 cup julienned
Egg - 1-2 scrambled
Oil to toss the veggies
Ground black pepper - 1/4 spoon
Garam masala - 1/4 spoon(optional)
Method
1. In a wok or any pan add little oil and onion and tomato saut it.
2. Add carrot and beans saut it with little salt and taste maker which comes along with noodles and let the veggies on low heat..
3. In a sauce pan boil 2 cups of water and cook the noodles till it is 3/4th done and drain it.
4. Now toss the noodles with the masala mixture above. Toss in the shredded cabbage, bell pepper and scrambled egg until everything gets a coat.
5. Sprinkle the black pepper and serve hot with ketchup.
Tips
- By cooking the noodles separately we can get non sticky noodles.
- It can be tossed with little soy sauce and chili sauce also to add additional taste.
Roopesh Nair
Portobello, Eggplant, and Roasted Red Pepper Panini
Prep Time: 40 Min
Cook Time: 20 Min
2 red bell peppers
4 portobello mushroom caps
1 cup fat-free balsamic vinaigrette
4 (1/2 inch thick) slices eggplant, peeled
1 teaspoon garlic powder
1 teaspoon onion powder
2 teaspoons grated Parmesan cheese
8 slices focaccia bread
1/4 cup fat free ranch dressing
4 thin slices Swiss cheese
4 thin slices Asiago cheese
4 portobello mushroom caps
1 cup fat-free balsamic vinaigrette
4 (1/2 inch thick) slices eggplant, peeled
1 teaspoon garlic powder
1 teaspoon onion powder
2 teaspoons grated Parmesan cheese
8 slices focaccia bread
1/4 cup fat free ranch dressing
4 thin slices Swiss cheese
4 thin slices Asiago cheese
Directions
1. Preheat the oven's broiler and set the oven rack at
about 6 inches from the heat source.
Line a baking sheet with aluminum foil.
2. Cut the peppers in half from top to bottom; remove the stem, seeds, and ribs,
then place the peppers cut sides down onto the prepared baking sheet.
then place the peppers cut sides down onto the prepared baking sheet.
3. Cook under the preheated broiler until the skin of the peppers has blackened
and blistered, about 5 minutes. Place the blackened peppers into a bowl,
and tightly seal with plastic wrap. Allow the peppers to steam as they cool,
about 20 minutes.
and blistered, about 5 minutes. Place the blackened peppers into a bowl,
and tightly seal with plastic wrap. Allow the peppers to steam as they cool,
about 20 minutes.
Once cool, remove the skins and discard. Refrigerate overnight.
4. Place the portobello mushroom caps into a resealable plastic bag,
and pour in the balsamic vinaigrette. Squeeze out excess air, and seal.
Marinate overnight in the refrigerator.
5. The following day, preheat an electric double sided grill
(such as George Foreman grill) according to manufacturers' directions.
Sprinkle the eggplant slices with garlic powder and onion powder.
Sprinkle the eggplant slices with garlic powder and onion powder.
6. Remove the portobello mushrooms from the marinade, and discard the
remaining marinade.
Cook on the preheated grill until tender 4 to 5 minutes.
Cook the eggplant slices on the preheated grill until tender 4 to 5 minutes.
Remove, set onto a plate, and sprinkle with Parmesan cheese. Set aside.
7. To assemble the sandwiches, spread each slice of focaccia with ranch dressing.
Place a slice of cheese on each piece of bread.
Place the eggplant slices, roasted peppers, and a portobello mushroom onto four of the slices of bread.
Top with the remaining bread.
Place a slice of cheese on each piece of bread.
Place the eggplant slices, roasted peppers, and a portobello mushroom onto four of the slices of bread.
Top with the remaining bread.
8. Spray the double sided grill with cooking spray, and cook the sandwiches until
the cheese has melted, the sandwiches are hot in the center,
and the bread is golden brown, 4 to 5 minutes.
ISMAIL CHOHAN
Strawberry Pudding
Strawberry Pudding
Healthy Cooking For Diabetes from Davita
Portions: 6 | Serving Size: 1/2 cup
Ingredients
1 cup water
1/2 cup Splenda granular sugar substitute
2 cups crushed strawberries
1 Tbsp fresh lemon juice
1 tsp lemon zest
3 Tbsp cornstarch
6 Tbsp nondairy whipped topping
Directions
1. Bring water to a boil. Stir in sugar substitute. Drop crushed
strawberries into boiling water; bring to a gentle simmer. Add
lemon juice and lemon zest. Stir as the mixture simmers for 3
minutes.
2. Mix cornstarch in a small amount of cold water and stir into
strawberries. Stir and cook until mixture thickens, about 1 to 2
minutes. Remove from heat.
3. Divide mixture into 6 dessert dishes and cool in refrigerator.
4. Top each serving with 1 tablespoon whipped topping and serve.
Helpful Hints
* Fresh or frozen strawberries work well in this recipe.
* Adjust the portions to meet your meal plan or carbohydrate goal.
Roopesh Nair
കരിമീന് പൊള്ളിച്ചത്
കരിമീന് പൊള്ളിച്ചത്
വിദേശികള് ഏറ്റവുമധികം ഇഷ്ടപ്പെടുന്ന കേരളീയ വിഭവം ഏത്? സംശയം വേണ്ട, കരിമീന് പൊള്ളിച്ചത് തന്നെ. ആലപ്പുഴയിലും കുമരകത്തും കൊല്ലത്തുമൊക്കെ എത്തുന്ന സഞ്ചാരികള്ക്ക് ഏറെ പ്രിയങ്കരമാണ് കരിമീന് പൊള്ളിച്ചത്. വിദേശീയര്ക്കും സ്വദേശീയര്ക്കും ഏറെ പ്രിയങ്കരമായതിനാലാണ് കേരളത്തിന്റെ ഔദ്യോഗിക മല്സ്യമായി കരിമീന് തിരഞ്ഞെടുക്കപ്പെട്ടത്.
കരിമീന് വളര്ത്തലിനും മറ്റുമായി പ്രത്യേക പദ്ധതികളാണ് സംസ്ഥാന സര്ക്കാര് ആവിഷ്ക്കരിച്ചിട്ടുള്ളത്. ഏറെ സ്വാദിഷ്ഠമായ കരിമീന് പൊള്ളിച്ചത് തയ്യാറാക്കുന്നത് എങ്ങനെയെന്ന് നോക്കാം.
ചേരുവകള്-
കരിമീന് - ഒരെണ്ണം(വലുത്)
ഇഞ്ചി - 10 ഗ്രാം
വെളുത്തുള്ളി - 10 ഗ്രാം
ഉള്ളി - 50 ഗ്രാം
കറിവേപ്പില - രണ്ട് ഇതള്
മുളകുപൊടി - അഞ്ചു ഗ്രാം
മഞ്ഞള്പ്പൊടി - മൂന്നു ഗ്രാം
മല്ലിപ്പൊടി - അഞ്ചുഗ്രാം
കുരുമുളക് പൊടി - രണ്ടുഗ്രാം
നാരങ്ങ - ഒരെണ്ണം
ഉപ്പ് - ആവശ്യത്തിന്
വെളിച്ചെണ്ണ - 25 മില്ലി
വാഴയില - ചെറുതായി മുറിച്ചത്
തയ്യാറാക്കുന്ന വിധം
കരിമീന് കഴുകി വൃത്തിയാക്കുക. ഇഞ്ചി, വെളുത്തുള്ളി, ഉള്ളി, മുളകുപൊടി, മഞ്ഞള്പ്പൊടി, മല്ലിപ്പൊടി, കുരുമുളകുപൊടി, ഉപ്പ് എന്നിവ ചേര്ത്ത് അരച്ചെടുക്കുക. മിക്സിയില് അരയ്ക്കുന്നതിനേക്കാള് അരകല്ലില് അരയ്ക്കുകയാണെങ്കില് നന്നായിരിക്കും. അങ്ങനെ അരച്ചെടുക്കുന്നത് കരിമീനില് നന്നായി തേച്ചുപിടിപ്പിക്കുക. അതിനുശേഷം അതില് നാരങ്ങനീര് പിഴിഞ്ഞ് ഒഴിക്കുക. തുടര്ന്ന് അരപ്പ് പുരട്ടിയ കരിമീനിന് പുറത്ത് കറിവേപ്പില വിതറുകയും വാഴയിലയില് നന്നായി പൊതിയുകയും ചെയ്യുക. ഇത്തരത്തില് വാഴയിലയില് പൊതിഞ്ഞ കരിമീന് വെളിച്ചെണ്ണ ഒഴിച്ച് ചൂടായിരിക്കുന്ന ചട്ടിയില് തിരിച്ചും മറിച്ചുമിട്ട് വേവിക്കുക. പത്തു മിനിട്ട് വേവിച്ച ശേഷം വാഴയില മാറ്റി ഉപയോഗിക്കുക. അവശേഷിക്കുന്ന നാരങ്ങാനീര് പിഴിഞ്ഞ് ഒഴിച്ച ശേഷം സലാഡ് ചേര്ത്ത് കഴിക്കുക.
അവൽ ഇഡ്ഡലി...
അവൽ ഇഡ്ഡലി...
(Source)
ചോളം ഉപ്പുമാവ്...
ചോളം ഉപ്പുമാവ്...
ഒന്നൂല്ല. ഫ്രിഡ്ജിൽ എപ്പഴേലും മേടിച്ച ചോളം കൊണ്ടു തള്ളിയിട്ടുണ്ടോ എന്നു നോക്കുക. ഉണ്ടെങ്കിൽ അതിന്റെ അല്ലികളടർത്തി എടുക്കണം (ഒരു ജാഡയ്ക്ക് പറഞ്ഞൂന്നെയുള്ളൂ, ഞാൻ കത്തീം കൊണ്ട് ഇങ്ങ് ചെത്തിയെടുക്കുകയാ ചെയ്തത്, അത്രേമൊക്കെ മെനക്കെടാനേ പറ്റൂ) . ന്നിട്ട് ഒരു സ്പൂൺ എണ്ണയിൽ കടുകു പൊട്ടിച്ച്, സവാളയും പച്ചമുളകും കുഞ്ഞു കുഞ്ഞായി അരിഞ്ഞതും ഇഞ്ചീം വെളുത്തുള്ളീം ചതച്ചതും നന്നായി വഴറ്റി അതിലേക്ക് ഒരു തക്കാളി കുനുകുനാ അരിഞ്ഞതും കൂടി ഇട്ടേക്ക്. ഇനി ചോളമെടുത്ത് ഇതിലെക്കിട്ട് കുറച്ച് ഉപ്പുമിട്ട് നികക്കെ വെള്ളവുമൊഴിച്ച് ചോളം നല്ല സോഫ്റ്റാവുന്നതു വരെ മൂടി വച്ച് വേവിക്കണം. ചുമ്മാതിരുന്ന് ചോളത്തിനു ബോറടിക്കാതിരിക്കാൻ ഇടയ്ക്കിടെ ഒന്നിളക്കിക്കൊടുത്താലും കുഴപ്പമില്ല. അത്മാർത്ഥത കൂടിപ്പോയി ചോളം വെന്തവിഞ്ഞ് അതിന്റെ അസ്തിത്വം നഷ്ടപ്പെട്ടു പോവരുത്. വെള്ളമൊക്കെ വറ്റി കഴിയുമ്പൊൾ എടുത്ത് കുറച്ച് പൊമഗ്രനേറ്റ് അല്ലികളും ചേർത്തിളക്കി (ഇതു ചോളത്തിന്റെ കൂടെ നല്ല കോമ്പിനേഷൻ ആണ്, ലുക്കിലും ടേസ്റ്റിലും അവനവന്റെ കലാബോധമനുസരിച്ച് അങ്ങു വിളമ്പിയേക്ക്. അത്രേയുള്ളൂ സംഭവം.
(Source)
Mutton Biriyani
Mutton Biriyani
Ingredients
Mutton, 1 1/2 inch pieces 1 kilogram
Basmati rice 1 1/2 cups
Ginger 4 inch piece
Saffron (kesar) 7-8 strands
Milk , warm 1/2 cup
Yogurt 2 cups
Salt to taste
Turmeric powder 1 teaspoon
Garlic paste 1 1/2 tablespoons
Oil to deep fry
Onions, thinly sliced 4-5 large
Cloves 4-5
Cinnamon 1 inch stick
Green cardamoms 4-5
Black cardamoms 1-2
Peppercorns 6-8
Ghee 5 tablespoons
Green chillies, chopped 2
Coriander powder 2 tablespoons
Cumin powder 1 tablespoon
Red chilli powder 1 teaspoon
Tomatoes, chopped 4 large
Garam masala powder 2 teaspoons
Fresh coriander leaves, coarsely chopped 1/2 bunch
Fresh mint leaves, coarsely chopped 1/2 bunch
Butter 3 tablespoons
Method
Soak rice for half an hour in five to six cups of water. Drain and keep aside. Cut half the
ginger into julienne and make a paste of the rest. Soak saffron in warm milk and keep aside.
Marinate mutton in yogurt, salt, turmeric powder and one tablespoon each of ginger and garlic pastes. Marinate for about four hours in a refrigerator. Heat sufficient oil in a kadai and fry half of the sliced onions till brown and crisp. Drain and keep onto an absorbent paper.
Cook rice in salted five cups of boiling water along with cloves, cinnamon,
green and black cardamoms and peppercorns till rice is almost cooked. Strain and keep rice warm. Heat ghee in a thick-bottomed pan or pressure cooker. Add remaining sliced onions and green chillies. Cook, stirring continuously, till onions are light golden brown. Add
remaining ginger paste and garlic paste and mix well. Add marinated mutton and cook on highheat for seven to eight minutes.
Add coriander powder, cumin powder and red chilli powder. Mix thoroughly. Stir in three cups of water, bring it to a boil, reduce heat and cook
covered till mutton is almost cooked.
Add tomatoes, salt, half the garam masala powder and fresh coriander leaves. Cook for fifteen minutes on medium heat, stirring occasionally.
In case you are cooking the mutton in a pressure cooker, add chopped tomatoes, salt, garam
masala powder, two cups of water and chopped fresh coriander leaves after adding dry spices.
Pressure cook till mutton is almost cooked. It normally takes two to three whistles to cook. Ensure that the cooked mutton does not have a thin gravy. If that is the case cook on high heat to reduce. Preheat oven to 180C. Arrange half the quantity of cooked mutton in an ovenproof dish and spread half the quantity of cooked rice on top of the mutton.
Sprinkle a little of the remaining garam masala powder, half each of ginger julienne, saffron dissolved in warm milk and mint leaves. Dot the rice with half the quantity of butter.
Spread the remaining mutton on top of the rice, followed by cooked rice and repeat the earlier process with the remaining quantities of ginger julienne, saffron milk, garam masala powder, mint leaves and butter. Cover it with aluminium foil and cook in the preheated oven for fifteen to twenty minutes at 180C. Garnish with fried sliced onions and serve.
Roopesh Nair
Pepper Chicken
Pepper Chicken
A very good recipe . Nice with rice or roti . Adjust the pepper and green chillies according to taste.
INGREDIENTS
2 lb chicken pieces
2 tbsp peppercorns coarsely ground
3 large onions sliced long
4 green chillies slit (to taste)
1 1/2 tbsp ginger garlic paste
1 tsp garam masala
1/2 cup tomato puree or sauce
a bunch of coriander leaves chopped
A sprig of curry leaves
juice of half lime
oil for cooking
salt to taste
Method
1. Marinate the chicken pieces with salt , ground pepper , half of the ginger garlic paste and lime juice for 30 minutes to 2 hours.
2. Heat about 2 tbsp oil in a pan .Shallow fry the chicken pieces for about 7 minutes of till lightly browned. Drain to paper towel and keep them warm.
3. Add little bit more oil and add the curry leaves, green chillies and the rest of the ginger garlic paste. Saute for a while and then add the tomato sauce or puree. Bring it to a boil and add the chicken pieces.
4. Add the garam masala and coriander leaves. Stir well .Cover and cook till chicken is tender. Add hot water in between , if required.
5. Meanwhile in another pan , heat some more oil and saute the onions with little bit salt. Saute till the onions are well browned and carmalized. Drain to paper towels.
6. Shutdown the flame when the chicken is cooked and the curry becomes dry. Add the browned onions and stir well. Serve hot garnished with extra chopped coriander leaves .
Roopesh Nair
Egg Masala
Egg Masala
Ingredients
Eggs - 6 (hard boiled)
Onion - 1 1/2 medium sized (thinly sliced)
Dry red chillies - 5
Cumin seeds - 1 tsp
Urad dal - 1 tsp
Curry Leaves - 1 strand
Salt - as needed
Cilantro - for garnish (finely chopped)
Oil - 1 tblsp
Method
1. For boiling the eggs, bring water to a boil in a saucepan. Add the eggs, cover and let it simmer for 10 minutes. Drain the water and run the eggs under cold water immediately. Peel off the eggs shells.
2. Dry roast the cumin seeds, urad dal, dry red chillies and curry leaves for few minutes.
3. After it cooled, grind it to a coarse powder.
4. Cut the hard boiled eggs into half lengthwise and add the ground powder to the eggs. Mix it gently so that all the eggs get coated with the powder nicely.
5. Heat oil in a pan and saute the onions nicely. The onions have to be golden brown. This might take about 15-20 minutes.
6. Add the egg halves along with the coated powder and any leftover powder to the pan.
7. Reduce the heat, gently toss everything, cover and let it cook for about 5 minutes.
8. Finally add the finely chopped cilantro, mix once again gently and switch off.
9. This egg masala goes very well with chappattis, pulav and white rice.
Egg Biriyani
Ingredients
Basmati Rice - 3 cupsEggs - 4 + 3
(4 Hard Boiled eggs + 3 eggs scrambled)
Saffron - a pinch (soaked in 2 tblsp of milk)
Whole Garam Masala - (2" cinnamon stick, 4 cloves, 3 cardomom, 1 Bay Leaf, 1 star anise, 1 bay leaf)Shahi Jeera - 1/2 tsp
Oil - 1 tblspSalt - as needed
Water - about 10 cups
Mint Leaves - handful
For Masala
Onion - 2 medium (chopped)Tomatoes - 2 (chopped)
Ginger garlic Paste - 1 tblsp
Cilantro (Corriander Leaves) - handful (finely chopped)
Mint Leaves - handful (chopped)
Green Chillies - 3 or 4 (chopped/slit)
Yogurt - 4 tblsp
Lemon Juice - 2 tblsp
Ghee and/or Oil - 2 tblsp
Biriyani Masala - 1.5 tblsp
(You can also substitute with 1 tsp chili powder, 4-5 peppercorns, 1 tsp corriander powder, 1 tsp cumin powder and 1/4 tsp turmeric powder)
Salt - as needed
Preparation
1. Hard boil 4 eggs, peel it and cut it into half lengthwise.
2. Sprinkle a pinch of biriyani masala, little salt and little corn flour on the eggs and shallow fry. Keep it aside.
3. Scramble the remaining 3 eggs with little salt and black pepper powder and keep aside.
4. Cook the rice in plenty of water (about 10 cups) along with 1 tblsp oil, shahi jeera, whole garam masala, salt and some mint leaves. (You can add a pinch of turmeric powder too if you want a bright yellow colour).
5. When the rice is 3/4 th cooked, drain the water and spread it on a tray to cool.
6. Preheat oven to 350 degree F.
For making masala
1. Heat ghee and oil in a pan and add the onions and green chillies. Saute till the onions turns brown.
2. Add the ginger garlic paste and fry for a minute. Add the chopped mint leaves and cilantro.
3. Add the tomatoes and cook till it gets mashed up.
4. Add the yogurt, biriyani masala and salt. Cook this till you get a nice masala and the oil seperates from the masala.
5. Add lemon juice to the masala just before switching off.
1. Grease the bottom of the vessel/tray with some ghee or oil.
2. Spread half of the cooked rice at the bottom. This will be the first layer.
3. Pour the egg masala over the rice as the 2nd layer.
4. Put the scrambled layer over the masala followed by the remaining rice.
5. Top this with the saffron flavoured milk, some ghee, some fried onions, finely chooped cilantro and mint leaves.
6. Arrange the hard boiled eggs on the top.
7. Cover with an aluminium foil and seal all sides so that the steam wont be able to escape.
8. Leave it in a 350 degree oven for half an hour. By this time the aroma of the biriyani will fill the house.
(If you are doing the dum on stove top, reduce the flame to the lowest setting and cook for about 20 mintes.)
9. Gently fluff up and mix the rice before serving. This way the masala and scrambled egg will be evenly distributed in the rice.
- This tastes delicious with some pickle and potato chips too.
Serves : 4-5
Layering the Biriyani
The dum process can be done in a conventional oven or stove top. Take a tray or a big heavy bottomed vessel and do the layering as follows.1. Grease the bottom of the vessel/tray with some ghee or oil.
2. Spread half of the cooked rice at the bottom. This will be the first layer.
3. Pour the egg masala over the rice as the 2nd layer.
4. Put the scrambled layer over the masala followed by the remaining rice.
5. Top this with the saffron flavoured milk, some ghee, some fried onions, finely chooped cilantro and mint leaves.
6. Arrange the hard boiled eggs on the top.
7. Cover with an aluminium foil and seal all sides so that the steam wont be able to escape.
8. Leave it in a 350 degree oven for half an hour. By this time the aroma of the biriyani will fill the house.
(If you are doing the dum on stove top, reduce the flame to the lowest setting and cook for about 20 mintes.)
9. Gently fluff up and mix the rice before serving. This way the masala and scrambled egg will be evenly distributed in the rice.
Serving suggestion
- Serve this biriyani with some raita and any non veg sidedish.- This tastes delicious with some pickle and potato chips too.
Serves : 4-5
(Roopesh Nair)
Pineapple & Banana Pancakes
Pineapple & Banana Pancakes
Ingredients
100g/4oz fresh or drained canned pineapple
1 banana , sliced
100 g self-raising flour
1 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
3 tbsp light muscovado sugar
1 egg
100 ml milk
sunflower oil , for frying
Greek yogurt and maple syrup, to serve
Preparation
Roughly chop the pineapple and slice the banana. Tip the flour, baking powder, cinnamon and sugar into a bowl and mix well.
Make a well into the centre and crack in the egg, then gradually mix the egg into the flour, adding the milk gradually to make a soft batter.
Stir in the pineapple and banana. Heat a little oil in a non-stick frying pan, add the batter in heaped tablespoonsful, well apart to allow them to spread. When bubbles appear on the surface, flip the pancakes over and cook until light golden.
Cook all the pancakes and keep them warm. Serve 2-3 pancakes with a spoonful of yogurt and a little maple syrup poured over.
Variations to try.
Other fruit combos that work well in this batter include a small, chopped mango and the grated rind of a lime (omit the cinnamon); 100g/4oz blueberries and a small chopped ripe pear, or replace the fresh fruit with 100g/4oz ready-to eat dried fruit such as dates or raisins
സോയാ മഞ്ചൂരിയൻ...
സോയാ മഞ്ചൂരിയൻ...
മഞ്ചൂരിയനോട് പണ്ടു തൊട്ടേ എനിക്കു വല്യ സ്നേഹമാണ്. വഴിസൈഡിലെ കടകളിൽ നിന്ന് ഗോബിമഞ്ചൂരിയൻ വാങ്ങി വെട്ടിവിഴുങ്ങിക്കൊണ്ടിരുന്ന ഒരു കാലവുമുണ്ടായിരുന്നു. അങ്ങനെയിരിക്കെ ടപ്പേന്ന് കാലം മാറി. വിഴുങ്ങുന്ന സാധങ്ങളിലെ ഇൻഗ്രേഡിയന്റ്സിനെ സംശയദൃഷ്ടിയോടെ വീക്ഷിക്കുന്ന ഒരവസ്ഥയിലേക്ക് ഞാനങ്ങു നന്നായി. അങ്ങനെ സ്കാനിംഗിനു വിധേയമാക്കപ്പെട്ട ഐറ്റങ്ങളിൽ ഒന്നായിരുന്നു മഞ്ചൂരിയനും. മഞ്ചൂരിയനിലെ പ്രധാന വില്ലൻമാരായ ഒന്ന് ഡീപ് ഫ്രൈ ചെയ്യുന്ന എണ്ണ, പിന്നെ ടൊമാറ്റോ സോസിലെ ഷുഗർ കണ്ടന്റ്, അജിനോമോട്ടോ എന്നിവർ എന്നെ നോക്കി പല്ലിളിച്ചു കാണിച്ചു. അതുങ്ങളെ കീഴടക്കാൻ വേണ്ടി ഞാൻ മഞ്ചൂരിയനെ രണ്ടും കല്പിച്ച് ഒന്ന് അഴിച്ചു പണിതു. ദേ ദിങ്ങനെ.ആദ്യം തന്നെ ഡീപ് ഫ്രൈ സംഭവം അങ്ങ് ഒഴിവാക്കി. പകരം സോയാ ചങ്ക്സ് എടുത്ത് ഇത്തിരി വെള്ളത്തിൽ ഒന്നു കുതിർത്ത് മൈക്രോവേവിൽ ഒന്നുരണ്ടു മിനിട്ടു വച്ച് ഒന്ന് വേവിച്ചെടുത്തു. ന്നിട്ട് അതിൽ കുറച്ച് ഉപ്പും മുളകുപൊടിയും ചിക്കൻ മസാലയും തിരുമ്മി നോൺസ്റ്റിക്ക് പാനിലിട്ട് നന്നായി വരട്ടിയെടുത്ത് മാറ്റി വച്ചു.
ഇനി വേണ്ടത് ടൊമാറ്റോസോസ് ആണ്. കടേന്ന് മേടിക്കുന്ന സോസെടുത്ത് ‘ശൂ ഷുഗറേ പോ’ എന്നു പറഞ്ഞാലൊന്നും അതിലെ പഞ്ചാര പോവില്ല. അതോണ്ട് ഞാനൊരു ഡ്യൂപ്ലികേറ്റ് സോസങ്ങ് ഉണ്ടാക്കി. ഒരു പഴുത്ത തക്കാളി, പച്ചമുളക്, ഇത്തിരി ശർക്കര, ഇത്തിരി പുളി പിഴിഞ്ഞത് ഇത്രെം നന്നായി അരച്ചെടുത്തു അതിനെ ടൊമാറ്റോ സോസെന്ന് മൂന്നുവട്ടം പേരുചൊല്ലി വിളിച്ചു.
അജിനോമോട്ടോ- അതിനോടു പോയി പണി നോക്കാൻ പറഞ്ഞു. അതില്ലാതെ മഞ്ചൂരിയൻ ഉണ്ടാക്കിയാലുംആകാശമൊന്നും ഇടിഞ്ഞു വീഴില്ല.
അപ്പോ ഇങ്രേഡിയന്റ്സ് ഒക്കെ ആയി. ഇനി ഒരു സവാള എടുത്ത് ഇത്തിരി വീതിയിൽ അരിഞ്ഞ് ഒരു സ്പൂൺ എണ്ണയിൽ വഴറ്റുക. അതിലേക്ക് വെളുത്തുള്ളി-ഇഞ്ചി പേസ്റ്റിട്ട് പച്ചമണം മാറുമ്പോൾ നമ്മടെ ആ ടൊമാറ്റോസോസ് ഒഴിച്ച് നന്നായി കുളുകുളാന്ന് വേവിക്കുക. എരിവ് വേണമെങ്കിൽ ഇത്തിരി മുളകുപൊടീം കൂടെ ഇട്ടോ. ഇതിലേക്ക് നേരത്തെ റെഡിയാക്കിയ സോയാചങ്ക്സും ഇട്ട് ശകലം സോയാ സോസുംഒഴിച്ച് (ഇത് അങ്ങു കോരിയൊഴിച്ചെക്കരുത്. അത്ര നല്ല സാധനമൊന്നുമില്ല) പിന്നെ ഉപ്പു നോക്കി വേണമെങ്കിൽ ഉപ്പും ചേർക്കണം. സോയാസോസിൽ തന്നെ നല്ലോണം ഉപ്പുണ്ട്. അതു മനസിൽ വച്ചോണം . എന്നിട്ട് കുറച്ചു നേരം അടച്ചു വച്ച് നന്നായി ഇളക്കി ഇങ്ങെടുക്ക്. സ്പ്രിംഗ് ഒനിയനും കാപ്സിക്കവും ഒക്കെയുണ്ടെങ്കിൽ അതു കൂടി ചേർത്തോ. എന്റടുക്കളയിൽ അതൊന്നും ഇല്ലായിരുന്നു. പിന്നില്ലേ ടൊമാറ്റോ സോസിനു നല്ലോണം കൊഴുപ്പുള്ളതു കൊണ്ട് സാധാരണ ചേർക്കുന്നതു പോലെ കോൺ-പൊടിയൊന്നും ചേർക്കണ്ട ആവശ്യമില്ല കേട്ടോ.
ഇതിപ്പോ ഞാൻ ബാറ്ററിലൊന്നും മുക്കിപ്പൊരിക്കാതെ നേരെ അങ്ങുണ്ടാക്കുകയാണു ചെയ്തത്. ഇനി അതു വേണേ തന്നെ കട്ടിക്ക് മാവു കലക്കീട്ട് മൈക്രോവേവിൽ വച്ചെടുത്താൽ മതിയാരിക്കും. ഞാൻ പരീക്ഷിച്ചു നോക്കീട്ടില്ല.അതോണ്ട് ആരേലും അതു പരീക്ഷിച്ച് പരാജയപ്പെട്ട് എന്നെ തല്ലാൻ വന്നാൽ അമ്മച്ച്യാണേ ഞാൻ തിരിച്ചു തല്ലും.പറഞ്ഞില്ലാന്നു വേണ്ട...
(Source)
മലബാര് ചിക്കന്
മലബാറിന്റെ ചിക്കന് പരിമളം
കേരളത്തിന്റെ രുചി വൈവിധ്യം തേടിയുള്ള ഒരു യാത്ര. ജയ്ഹിന്ദ് ടി.വി.യില് സ്വാദ് എന്ന പരിപാടിയിലൂടെ ശ്രദ്ധേയനായ വിജയ് അശോകിന്റെ രുചിയാത്രയുടെ അക്ഷര തുടര്ച്ച. നാടന്, നാടോടി രുചിമുകുളങ്ങളിലൂടെയുള്ള ഒരു അനുയാത്ര; ഒപ്പം ആ രുചിക്കൂട്ടുകളും.
സൂരി നെന്മാറയുടെ, സുരേന്ദ്രന് ചേട്ടന്റെ വീട്ടില് .... ഇവിടെ സുരേന്ദ്രന്റെ ഭാര്യ ഗീതയും അമ്മ ഗൗരിയും. നില്ക്കാന് സമയമില്ല... വയറില് വിശപ്പ് കത്തിത്തുടങ്ങിക്കഴിഞ്ഞിരിക്കുന്നു.... നല്ലൊരു പാചകക്കാരനായ സൂരി ചേട്ടനാണ് പാചകത്തിനായി രംഗത്തെത്തിയിരിക്കുന്നത്. സ്വന്തമായൊരു കാറ്ററിംഗ് യൂണിറ്റുള്ള സൂരിയുടെ കൈയൊപ്പു പതിഞ്ഞ ഇന്നത്തെ 'മലബാര് ചിക്കന്'.. ആകട്ടെ ഇക്കുറി.
ചേരുവകളെല്ലാം തയാര്..
ഇടത്തരം വലിപ്പത്തില് കഷണങ്ങളാക്കി കഴുകിയെടുത്ത ഒന്നരക്കിലോ ചിക്കന്, നാലു വലിയ സവാള നീളത്തില് പൊടിപൊടിയായി അരിഞ്ഞത്, രണ്ടു പച്ചമുളക്, 25 ഗ്രാം ഇഞ്ചി, 25 ഗ്രാം വെളുത്തുള്ളി, പഞ്ചസാര, തൈര്, പെരുംജീരകം, ഗ്രാമ്പൂ, പട്ട, ഏലയ്ക്ക നാലെണ്ണം, 25 ഗ്രാം ചെറിയ ഉള്ളി, മുളകുപൊടി, മല്ലിപ്പൊടി, ഉപ്പ്, മഞ്ഞള്പ്പൊടി, വെളിച്ചെണ്ണ, കറിവേപ്പില, രമ്പ ഇല....
ചീനച്ചട്ടി അടുപ്പില് വയ്ക്കുകയാണ് സൂരിച്ചേട്ടന്. ചട്ടി ചൂടായശേഷം മാത്രമേ ചേരുവകള് ചട്ടിയില് ഇടാവൂ എന്ന് സൂരിച്ചേട്ടന് പറഞ്ഞത് ആദ്യം മനസിലായില്ല.
ചേരുവകള് ചട്ടിയുടെ അടിയില് പിടിക്കാതിരിക്കാനുള്ള എളുപ്പമാര്ഗമാണിത്... ചട്ടി ചൂടായിക്കഴിഞ്ഞു... ഇനി എണ്ണ: എണ്ണ ചൂടാകുമ്പോള് നാലുകഷണം കറുവപ്പട്ട, അഞ്ച് ഏലയ്ക്ക, പെരുംജീരകം ഒരു ടേബിള്സ്പൂണ്, അഞ്ച് ഗ്രാമ്പൂ എന്നിവ ഇടുക.
ഇനി ചെറിയ ഉള്ളി, ഇഞ്ചി, പച്ചമുളക്, വെളുത്തുള്ളി എന്നിവ മിക്സിയിലിട്ട് ചെറുതായി ചതച്ച് ചീനച്ചട്ടിയിലെ മിശ്രിതത്തിലേക്ക് ചേര്ക്കണം. ഇവയെല്ലാം മൂക്കുമ്പോള് അരിഞ്ഞുവച്ച സവാളയും ചട്ടിയിലേക്കിടും... സവാള വഴറ്റുമ്പോള് അല്പം ഉപ്പുകൂടി ചേര്ക്കുകയാണെങ്കില് നന്നായിരിക്കും എന്ന് സൂരിച്ചേട്ടന്... ശരി.. ഉപ്പും ചേര്ത്തു... സവാള മൂപ്പായി..
ഇനിയാണ് രംബ ഇലയുടെ റോള്. രംബ ഇലയെടുത്ത് കുരു കടുംകെട്ട് കെട്ടി ചട്ടിയിലേക്കിടും. കാരണം പാചകം കഴിയുമ്പോള് ഇതെടുത്ത് കളയുന്നതാണ്. ഈ ഇലയിട്ട് ഒന്നു തിളച്ചുവരുമ്പോള്... എന്താ മണം...!
ഇനി അല്പം പഞ്ചസാര ആകാം... അതെ, പഞ്ചസാരതന്നെ...! പഞ്ചസാര ഇടുമ്പോള് ഇറച്ചി മൃദൃവാകും ഉടഞ്ഞുപോകുകയുമില്ല.. സൂരിച്ചേട്ടന്റെ സ്പെഷ്യല് ടിപ്സ്. ഇനി അല്പ്പം തൈരാണ് ചേര്ക്കേണ്ടത്. ഇതും ഇറച്ചി സോഫ്ട് ആക്കാന് തന്നെ. ഇത്രയും ചൂടാക്കിയതിനു ശേഷം ചിക്കന്കൂടി ചേര്ക്കുക... ഇളക്കാന് മറക്കല്ലേ... അല്പം മഞ്ഞള്പ്പൊടി ചേര്ത്തോളൂ... വെള്ളം വേണ്ട... കാരണം ബ്രോയിലര് ചിക്കനില് അല്പം വെള്ളം ഉണ്ടാകും. ഇനി അടച്ചുവച്ചോളൂ.. ഒരു കാര്യം മറക്കരുത്... പകുതി വേവാകുമ്പോള് രംബ ഇല എടുത്ത് കളയണം... ഇനി ചെയ്യേണ്ടത് നാല് വലിയ സ്പൂണ് കാശ്മീരി മുളകുപൊടി, മല്ലിപ്പൊടി എന്നിവയും കൂടി ചട്ടിയില് ചേര്ക്കുകയാണ്.
ഒന്നിളക്കി പാകത്തിന് ഉപ്പും ഇട്ടോളൂ... വീണ്ടും ചട്ടി പത്തുമിനിട്ട് അടച്ചുവയ്ക്കണം. മൂന്നുമിനിട്ട് നല്ല തീയിലും ഏഴുമിനിറ്റ് ചെറുതീയിലും വേവിക്കുക... ഇതാ ചിക്കന് മലബാറി റെഡി... ഇനിയൊരു മാജിക്കാണ്... ഈ ചിക്കന് മലബാറിയെ സൂരിച്ചേട്ടന് ചിക്കന് നെന്മാറയാക്കുന്ന അത്ഭുതവിശേഷം... ചിക്കന് മലബാറിയില് കറിവേപ്പില, മല്ലിയില ഒന്നും ഉപയോഗിക്കാറില്ല.. അല്പം കറിവേപ്പില എടുത്ത് കൈക്കുള്ളില്വച്ച് കശക്കി കറിയിലേക്ക് ഇടുകയാണ്... കുറച്ച് പച്ചവെളിച്ചെണ്ണകൂടി ഒഴിച്ച് ചിക്കന്പാത്രം നന്നായടയ്ക്കുക. വിളമ്പാന്നേരത്തേ ഇനിയതു തുറക്കാവൂ... ക്ഷമിച്ചിരിക്കാന് വയ്യ... കഴിച്ചിട്ടേയുള്ളൂ ബാക്കി...
(Mangalam)
ഒന്നിളക്കി പാകത്തിന് ഉപ്പും ഇട്ടോളൂ... വീണ്ടും ചട്ടി പത്തുമിനിട്ട് അടച്ചുവയ്ക്കണം. മൂന്നുമിനിട്ട് നല്ല തീയിലും ഏഴുമിനിറ്റ് ചെറുതീയിലും വേവിക്കുക... ഇതാ ചിക്കന് മലബാറി റെഡി... ഇനിയൊരു മാജിക്കാണ്... ഈ ചിക്കന് മലബാറിയെ സൂരിച്ചേട്ടന് ചിക്കന് നെന്മാറയാക്കുന്ന അത്ഭുതവിശേഷം... ചിക്കന് മലബാറിയില് കറിവേപ്പില, മല്ലിയില ഒന്നും ഉപയോഗിക്കാറില്ല.. അല്പം കറിവേപ്പില എടുത്ത് കൈക്കുള്ളില്വച്ച് കശക്കി കറിയിലേക്ക് ഇടുകയാണ്... കുറച്ച് പച്ചവെളിച്ചെണ്ണകൂടി ഒഴിച്ച് ചിക്കന്പാത്രം നന്നായടയ്ക്കുക. വിളമ്പാന്നേരത്തേ ഇനിയതു തുറക്കാവൂ... ക്ഷമിച്ചിരിക്കാന് വയ്യ... കഴിച്ചിട്ടേയുള്ളൂ ബാക്കി...
(Mangalam)
ഓട്സ്-പപ്പായ സ്മൂതി...
ഓട്സ്-പപ്പായ സ്മൂതി...
രാവിലെ പകുതി ഉറക്കത്തിൽ അടുക്കളയിൽ കേറുന്നവർക്ക് യാതൊരപകടവുമില്ലാതെ ഉണ്ടാക്കാൻ പറ്റുന്ന സാധനം. കരിയുക,പുകയുക,പൊട്ടിത്തെറിക്കുക തുടങ്ങിയ ഒരപകടവുമില്ല. എന്താ ചെയ്യെണ്ടതെന്നു വച്ചാൽ, ഒരു പിടി ഓട്സെടുത്ത് അതു മുങ്ങുന്നത്ര വെള്ളത്തിൽ മുക്കി മൈക്രോവേവിൽ ഒരു മിനിട്ട് വച്ച് ഇത്തിരി വേവിക്കുക. എന്നിട്ട് അതിനെ എടുത്ത് മിക്സീലിട്ട് കൂടെ കുറച്ചു പഴുത്ത പപ്പായ (ഞാൻ ഒരു മീഡിയം സൈസ് പപ്പായയുടെ കാൽഭാഗമാണ് എടുത്തത്) കഷ്ണിച്ച് അതിലേക്കിടുക. ഒരു ചെറുപഴോം നുറുകി അതിലെക്കിടണം. പിന്നെ ഇത്തിരി എലയ്ക്ക,കറുവാപ്പട്ട പൊടിച്ചതും. ഇനി കുറച്ച് തേനും കൂടി ഒഴിച്ചോ. എന്നിട്ട് നന്നായി മിക്സീലടിച്ച് കുഴമ്പു പരുവത്തിലാക്കുക. വല്ലാതെ തിക്ക് ആയിപ്പോയെങ്കിൽ ഇത്തിരി വെള്ളോം ചേർത്തടിച്ചോ. പരിപാടി കഴിഞ്ഞു. വേണമെങ്കിൽ മിക്സീടെ ജാറിൽ നിന്നു തന്നെ നേരിട്ടങ്ങു കുടിക്കാം. അത്രെം പ്രാകൃതമായി പെരുമാറാത്തവർക്ക് ഗ്ലാസിലൊഴിച്ചും കുടിക്കാം. എന്നെപോലെ ഭീകര കലാബോധമുള്ളവരാണെങ്കിൽ പപ്പായ കുഞ്ഞുകുഞ്ഞായി അരിഞ്ഞ് അതിന്റെ മോളിൽ വിതറി അലങ്കരിക്കുകയും ചെയ്യാം.
പ്രത്യേകം ശ്രദ്ധിക്കേണ്ട ചില കാര്യങ്ങൾ:
1)പപ്പായയുടെ തൊലി കളയാൻ പ്രത്യേകം ശ്രദ്ധിക്കുക. ഇല്ലെങ്കിൽ അന്തരാത്മാവു വരെ കയ്ക്കും
2)പഴത്തിന്റെ തൊലീം കളയണം. ഇല്ലെങ്കിൽ മിക്സി കറങ്ങുന്ന വഴിക്ക് പഴത്തൊലിയിൽ ചവിട്ടി തെന്നിവീഴാനുള്ള സാധ്യതയുണ്ട്.
3)ഇതിനു പപ്പായ തന്നെ വേണമെന്നില്ല. ഇത്തിരി പ്ലും പ്ലുംന്നുള്ള ഏതു പഴങ്ങളും ആവാം
(Source)
Sprouted Green Gram Fried Rice
Green grams are rich in proteins. Sprouted green grams contain, in addition, plenty of vitamin C and vitamin B12. Another advantage is that they are quickly digested.
Ingredients |
01. Basmati Rice (cooked) - 2 cups 02. Sprouted green gram - ½ cup 03. Oil - 3 tsp 04. Onions (large, sliced thin) - 1 05. Carrot (sliced thin) - 1 06. Cabbage (grated) - ¼ cup 07. Capsicum (sliced) - 1 08. Chilli sauce - 1 tsp 09. Light soya sauce - 2 tsp 10. Pepper powder - 1 tsp 11. Salt - to taste 12. Sugar- ¼ tsp 13. Spring onions (chopped fine) - 3 14. White pepper powder - 2 pinch |
Preparation |
01. Sprout the green grams and keep it ready. 02. Heat oil in a pan and saute the onions. 03. When the onions are well sauteed, add the carrots and saute again. Take care to see that the carrots are not overcooked. 04. Now add the sprouted green grams and the cabbage and stir for a minute or two. 05. Add the capsicum and mix thoroughly once or twice. 06. When it is well blended, add the chilli sauce, light soya sauce, pepper powder, salt and sugar and saute for 5 minutes. 07. Now add the cooked rice and blend it well. 08. Garnish with the spring onions, sprinkle pepper powder and remove from the flame. Serve hot. |
ഇതിനായി സബ്സ്ക്രൈബ് ചെയ്ത:
പോസ്റ്റുകള് (Atom)